METSÄSTYS

Viekijärven Riistamiehet ry:n alueella suosituin metsästysmuoto lienee kanalintujahti, jota harrastaa valtaosa jäsenistöstä. Muutamat henkilöt harjoittavat linnunmetsästystä perinteiseen tapaan lintua puuhun haukkuvan pystykorvan avulla, mutta suosituin jahtimuoto lienee kuitenkin ns. ”samoilujahti” ilman koiraa. Viime vuosina myös seisovan lintukoiran käyttö on yleistynyt.

Vanhaan perinteiseen kanalintujen metsästyskulttuuriin kuuluu myös metson naakiminen syyssoitimelta. Tämä jahtimuoto on enää harvojen tiedossa ja hallussa, mutta elää kuitenkin edelleen osana seuramme eräperinnettä. Seuran metsästysalueet tarjoavat erinomaiset maastot juuri kanalintujahtia ajatellen. Korkeat vaarat ja niiden juurella sijaitsevat suopainanteet sekä puronotkot ovat metsäkanalinnuille luontaista elinympäristöä ja lisääntymisaluetta. Eri-ikäiset ja -tyyppiset metsämaastot luovat vaihtelevan ja myös haastavan ja monipuolisen harrastusympäristön, olipa metsästäjä sitten kokenut tai vasta harrastusta aloitteleva.
Vesilinnustus on myös suosittua, mutta rajoittuu lähinnä metsästyskauden alkupäiviin. Korpimaisemien pienvesiltä linnut muuttavat yleensä varhaisessa vaiheessa suuremmille järvialueille ja tällöin niitä ei enää myöhemmällä syksyllä tavoita. Muutama hyvä sorsavesi toki alueeltamme löytyy ja jahdin alettua linnut lentelevät pienempiin lampiin ja seuran toiminta-alueen halki virtaavaan Viekijokeen etsimään rauhallisempia asuinalueita. Täältä voi hyvän onnen myötä myös metsästäjä saada makoisan sorsasaaliin vaivan palkaksi ja päivän patikoinnin päätteeksi.
Jänisjahtia seuran alueella harjoitetaan muutaman aktiivisen ajokoiraharrastajan voimin. Metsäjäniskanta alueella on melko vahva ja ajettavaa koirille riittää. Koiria on käytössä aina dreeveristä suomen ajokoiraan. Viime talvena järjestettiin ajokoiraharrastajien toimesta yhteinen jänisjahtipäivä,  jolloin mukaan pääsivät myös sellaiset jäsenet ,joilla ei muuten olisi mahdollisuutta osallistua ajokoiran avulla tapahtuvaan jänisjahtiin.
Karhun metsästys tapahtuu yksinomaan koirajahtina. Seuran jäsenillä on muutamia karhua haukkuvia koiria ja ne ovat tunnettuja myös laajemmalti harrastajapiireissä. Karhujahti on vauhdikas ja tapahtumarikas jahtimuoto, jossa tilanteet voivat vaihtua hyvinkin nopeasti jahdin aikana. Viime vuosina alueeltamme on kaadettu useita karhuja ja kanta on edelleen voimakkaassa kasvussa. Karhujahtiin saapuu joka syksy myös vieraita ympäri Suomen ja muutama heistä on onnistunut saamaan kaadonkin metsän kuninkaasta.
 
Hirvijahti toteutetaan koirajahtina ja hirviporukkaan on viime vuosina kuulunut noin 20 henkilöä. Pientä vaihtuvuutta on ollut vuosittain porukan kokoonpanossa vanhempien jäädessä pois ja nuorempien tullessa tilalle. Hirvijahti on kuulunut seuramme perinteisimpiin jahtitapahtumiin, ja se palvelee myös metsänomistajia ehkäisemällä alueellisia taimikkotuhoja talvehtimisalueilla.
 

Seuramme periaatteisiin kuuluu metsästää kaikkea riistaa siten, että riistakannat pysyvät elinvoimaisina eikä kantoja yliveroteta.